ZOETERMEER - Omdat de cao van bouwvakkers te duur is, zien grote Nederlandse bouwbedrijven zich gedwongen personeel uit het buitenland op de bouwplaats te laten werken.

Het probleem zou al opgelost kunnen worden door het aantal vakantiedagen van Nederlandse bouwvakkers in te perken, stelt Dura Vermeer, een van de grootste bouwbedrijven in Nederland, dinsdag. De vakbonden noemen die omroep schandalig.

"De cao voor de bouw is afgesloten in een tijd dat het economisch beter ging. Wij vinden het noodzakelijk dat de cao wordt aangepast aan de huidige marktomstandigheden'', zei een woordvoerder van Dura Vermeer.

Volgens hem zijn onderaannemers die personeel werven uit andere Europese landen nu veel voordeliger, omdat buitenlandse werknemers langer mogen doorwerken en niet vallen onder het in de cao afgesproken minimumloon.

Minder vakantiedagen

Iedere werknemer in de bouw heeft op basis van de cao recht op 25 vakantiedagen, 15 adv-dagen en 3 kortverzuimdagen. Dura Vermeer gaat ervan uit dat als dat aantal iets kleiner wordt, de concurrentiepositie van de Nederlandse bouwvakkers en bouwbedrijven zal verbeteren.

"Natuurlijk werken wij liever met mensen uit eigen land, maar we zouden wel gek zijn als we ook niet op de kosten letten'', aldus de zegsman.

Vakbonden

Vakbondsbestuurder Mieke van Veldhuizen van FNV Bouw vindt de redenering de "omgekeerde wereld''. Volgens haar zijn buitenlandse bouwvakkers alleen maar goedkoper doordat bouwbedrijven of tussenpersonen zich niet aan de regels houden, door de cao te ontduiken of door zogenoemde schijnzelfstandigen te ronselen.

Dat zijn mensen die op papier zzp'er zijn, maar in de praktijk altijd voor dezelfde werkgever werken alsof ze in loondienst zijn. "De bouwbedrijven zijn gewoon boos dat de cao van vorig jaar is verlengd en de lonen niet omlaag zijn gegaan'', concludeert Van Veldhuizen.

Gijs Lokhorst, bestuurder bij CNV Vakmensen, is het met haar eens. "De grote bouwbedrijven hebben boter op hun hoofd. Een paar vakantiedagen minder lost de arbeidsmarktproblemen niet op. Laten de werkgevers eens goed met ons in gesprek gaan, want dat weigeren ze tot nu toe.''