AMSTERDAM - Gemeenten verwachten dit jaar bijna 3 procent meer inkomsten te heffen in vergelijking met vorig jaar.

Het gaat om inkomsten van in totaal 8,5 miljard euro zo blijkt uit cijfers van het CBS op basis van de begrotingen van lokale overheden. Dat is 241 miljoen euro meer dan vorig jaar.

De stijging komt voornamelijk door de verhoging van de opbrengsten uit de onroerendzaakbelasting (ozb). Veel gemeenten hebben de tarieven van de ozb verhoogd. 

De hoogte van de ozb wordt per gemeente vastgesteld. In totaal verwachten de gemeenten 5,2 procent meer te ontvangen door de belasting. 

Provincies

Provincies verwachten met 4 miljard euro aan inkomsten dit jaar een iets lagere opbrengst dan vorig jaar.

De toename van de opbrengsten betekent niet dat de lasten bij burgers met eenzelfde percentage stijgen, aldus het CBS. Dit komt doordat bedrijven ook worden belast en er soms meer mensen worden belast dan voorheen.

Ook komen een aantal heffingen, zoals de toeristenbelasting (gemiddelde stijging van 8,4 procent) of parkeerbelasting (stijging van 5 procent) vaak niet voor rekening voor bewoners van gemeenten zelf, maar deze worden betaald door bezoekers of toeristen.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen