'Aantal werklozen stijgt met 5,1 miljoen in 2013'

DAVOS - Het aantal werklozen zal in 2013 met 5,1 miljoen mensen stijgen en uitkomen op zo'n 202 miljoen.

Dat verwacht de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) van de Verenigde Naties.

Meer dan vijf jaar na het uitbreken van de financiële crisis blijft de werkloosheid stijgen door het gebrek aan economische groei, zo meldt de organisatie in haar jaarlijkse werkloosheidsrapport. Afgelopen jaar kwamen er zo'n 4 miljoen werklozen bij. Een kwart van hen woont in ontwikkelde economieën, zoals de Verenigde Staten en de eurolanden.

In 2013 zal de crisis in de eurozone nog steeds de grootste bedreiging voor de wereldwijde ontwikkeling van de werkgelegenheid zijn, aldus de IAO. ''Onzekerheid over de economische ontwikkeling en het gebrek aan politieke tegenmaatregelen zorgen voor minder vraag, minder investeringen en minder nieuw personeel'', aldus Guy Ruyder, voorzitter van de arbeidsorganisatie. ''De aanwas van nieuwe banen neemt af en de duur van de werkloosheid neemt toe.''

Probleemlanden

Volgens hem zouden eurolanden hun beleid beter op elkaar moeten afstemmen om de groei van onzekerheid tegen te gaan. Europa wacht ''de dringende taak om de motoren te herstarten voor economische groei''. Met name probleemlanden als Griekenland moeten nu snel en hard aan de slag met economische hervormingen, vindt de organisatie.

Banken moeten zich weer gaan richten op hun belangrijkste taak: het verstrekken van leningen voor investeringen, met name aan kleine bedrijven. De bank kan zo als belangrijkste ''banenmachine'' fungeren.

Het jaar 2014 wordt vooralsnog positiever ingeschat: dan komen er 'slechts' 3 miljoen nieuwe werklozen bij, denkt de IAO.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie