BRUSSEL - Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is de nieuwe voorzitter van de eurogroep. 

Zijn Europese collega's kozen bijna unaniem voor hem, alleen Spanje stemde tegen.

Juncker zei niets over de reden van de Spaanse houding ten opzichte van Dijsselbloem als de nieuwe voorman van de vergadering van de ministers van Financiën van de 17 eurolanden. Maar het feit dat de verkiezing niet unaniem was ''heeft geen dramatische gevolgen'', aldus de Luxemburger. 

Dijsselbloem zelf betreurde het dat hij niet door iedereen is gesteund. Volgens hem wilde zijn Spaanse collega Luis de Guindos niet zeggen waarom hij zich niet achter de Nederlander schaarde. Wel zou De Guindos hebben aangekondigd ''professioneel en positief'' te willen samenwerken met Dijsselbloem.

Verrast was hij niet door het Spaanse besluit, zo zei hij. De Guindos had tijdens het bezoek van Dijsselbloem donderdag aan Madrid gezegd niet in te stemmen met een unanieme benoeming.

Niet speculeren

De Spaanse minister had daarbij volgens Dijsselbloem aangegeven dat het ''niets met Nederland of met mijn persoonlijke kandidatuur te maken had''. Dijsselbloem wilde niet speculeren over de reden van Spanje. ''Daarvoor moet u echt bij mijn Spaanse collega zijn.''

Volgens Spaanse journalisten zou de regering in Madrid zich niet de les willen laten lezen door een zogenoemd Triple A-land.

Triple A (drie keer A) staat voor landen als Nederland die door kredietbeoordelaars worden beschouwd als uiterst betrouwbaar, in tegenstelling tot de zuidelijke eurolanden, die een lagere rating hebben. Luxemburg, het land van de vertrekkende voorzitter Juncker, is echter ook een Triple A-land.

Dijsselbloem gaat de functie uitoefenen naast zijn ministerschap. Als hij straks voorzitter is, wordt Nederland bij de vergaderingen van de eurogroep vertegenwoordigd door staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD).

Reacties

Premier Mark Rutte feliciteertJeroen Dijsselbloem met zijn benoeming als voorzitter van de eurogroep. "Hij heeft de volledige steun van mij en de collega's in het kabinet. Terecht heeft hij vanavond ook de steun van zijn Europese collega's gekregen. Jeroen Dijsselbloem staat in een sterke Nederlandse traditie van gezonde overheidsfinanciën, economische groei en internationale samenwerking. Dit is ook de weg die we stap-voor-stap in Europa moeten volhouden."

Rutte: "Nederland verdient een fors deel van zijn banen en inkomen in Europa. Van al onze buitenlandse handel doen we zo'n 72 procent binnen Europa. Daarom willen we in het hart van de Europese besluitvorming zitten. Met Jeroen Dijsselbloem als voorzitter en staatssecretaris Weekers op de Nederlandse stoel hebben we een heel goed team in de eurogroep."

Ook PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom reageert verheugd op het nieuws : "Ontzettend trots op onze Jeroen Dijsselbloem. Voorzitter van de Eurogroep. Goed voor Nederland. Goed voor Europa.''

Neelie Kroes, Europees commissaris (Digitale Agenda), VVD-prominent: "Jeroen is een competente man die recht door zee is. De euro is bij hem in veilige handen en Europa zou blij moeten zijn dat hij deze rol kan vervullen. Hij deelt de mening dat we Europa concurrerender moeten maken. Ik wens hem het beste.''

Lees alles over de nieuwe functie van Dijsselbloem