Britse bankiers vrezen voor bonus

LONDEN - 22 procent van de bankiers in Londen vreest dit jaar geen bonus te krijgen bovenop het gewone salaris. Dat is twee keer zoveel als een jaar geleden.

Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Astbury Marsden, een Brits bedrijf dat jonge financiële talenten recruteert.

Bonussen na het leveren van goede prestaties vormen een belangrijk deel van het inkomen van medewerkers uit de financiële sector en kunnen oplopen tot in de miljoenen. Voor zogeheten 'managing directors' beslaat hun bonus zelfs tot 88 procent van hun gehele salaris. De meeste bonussen worden in februari en maart uitbetaald.

44 procent van de medewerkers van banken als Barclays, Deutsche Bank, UBS en Goldman Sachs merken dat nieuwe branche- en overheidsregels over bankierssalarissen een negatieve invloed hebben op hun inkomen. Bijna de helft van de medewerkers overweegt op zoek te gaan naar een andere baan als hun bonus dit jaar tegenvalt.

Dalen

Vorig jaar ontvingen Londense bankiers gezamenlijk 1,6 miljard pond (circa 1,91 miljard euro) aan bonussen. The Centre for Economics and Business Research (CEBR) verwacht dat in 2013 minder dan de helft van dat bedrag zal worden uitgekeerd en dat de bonussen zullen blijven dalen tot en met 2015. In 2008 stond het bonusbedrag op recordhoogte: toen ging het in totaal om 11,5 miljard pond (13,7 miljard euro).

In Nederland mogen de bonussen van bankbestuurders niet hoger zijn dan hun jaarsalaris. Dat is vastgelegd in de Code Banken van de Nederlandse Vereniging voor Banken. Anderhalf jaar na de invoering van de Code in 2010 werd echter duidelijk dat lang niet alle bestuurders zich daar aan hielden. Sowieso geldt de afspraak niet voor andere werknemers van banken, zoals handelaren.

Lees meer over:
Tip de redactie