DEN HAAG - Al meer dan 1300 mensen hebben zich bezorgd gemeld bij het meldpunt van ouderenpartij 50PLUS over hun koopkracht. 

Partijleider Henk Krol verwacht volgende week, wanneer mensen hun AOW en pensioen binnen krijgen, nog meer meldingen. Dat zei hij zondagochtend in het televisieprogramma van Eva Jinek.

50PLUS opende het meldpunt donderdag om te inventariseren welke gevolgen diverse nieuwe maatregelen hebben op de koopkracht van senioren. Krol wil met de uitkomsten de regering 'om de oren slaan', om te voorkomen dat ouderen 'nog meer worden gepakt'. Volgens Krol hebben ouderen al veel meer bijgedragen dan andere groepen.

Ook met slechts twee zetels in de Kamer kan de partij zich sterk maken voor ouderen, stelde Krol. Hij wees erop dat zijn partij in de peilingen al hoger staat en sprak van hetzelfde effect als de Partij voor de Dieren heeft gehad.

Gemiddeldes

"Er is nog nooit zo veel over ouderen gesproken als nu en dat is keihard nodig." Asscher zou teveel uitgaan van gemiddeldes van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

"Veel ouderen worden in die cijfers rijk gerekend omdat ze met hun spaarcenten een huis hebben gekocht. Maar dat kun je niet eten en een huis raak je nu niet kwijt. Op papier hebben deze mensen gemiddeld genomen wel geld, maar je moet naar de individuele gevallen in de praktijk kijken", zei Krol.

Dat mensen er in een crisis op achteruitgaan is volgens Krol onvermijdelijk. "Maar iedereen moet evenveel achteruit gaan, je moet niet die ene groep pakken die het zwakst is en waar het het moeilijkst mee gaat, die meer heeft bijgedragen dan wie dan ook."