'Nederlandse banken ondersteunen Syrisch regime'

UTRECHT - Nederlandse banken en pensioenfondsen investeren volgens Oxfam Novib en IKV Pax Christi nog steeds ruim 300 miljoen euro in de omstreden elektronicabedrijven Finmeccanica en Netapp.

Die firma's leverden in 2011 apparatuur aan het Syrische regime van president Bashar al-Assad. Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van de twee organisaties is verricht.

Een half jaar terug publiceerden Oxfam Novib en IKV Pax Christi ook al een rapport waaruit naar voren kwam dat 14 financiële instellingen recentelijk aandelen of obligaties hadden aangekocht in de bedrijven.

Op het Spoorwegpensioenfonds na, dat vanwege zijn wapenbeleid niet meer in Finmeccanica investeert, heeft geen enkele instelling de banden met één of beide bedrijven verbroken.

Er is zelfs nog een naam bij gekomen op de lijst: Pensioenfonds PNO Media blijkt bij nader inzien ook een investeringsrelatie te hebben met Netapp.

Verantwoordelijk

Afgelopen maanden heeft wel een aantal instellingen, waaronder Aegon, ING, ABP en bpfBouw, toegezegd hun beleid opnieuw onder de loep te nemen, maar dat heeft nog niet tot veel resultaten geleid.

''Banken en pensioenfondsen moeten stoppen met investeringen in bedrijven die niet verantwoordelijk bezig zijn. Het is goed als ze bedrijven aanspreken op hun gedrag maar als dit geen concrete resultaten oplevert, is zo’n gesprek niet meer dan een wassen neus'', aldus Roos Boer, deskundige bij IKV Pax Christi.

Leveren

Finmeccanica bleef volgens de hulporganisaties tot en met mei 2011 mobiele communicatie-apparatuur leveren aan de Syrische politie, maanden nadat de opstand tegen het bewind was begonnen en met hevig geweld was beantwoord.

Netapp leverde in 2011 een dataopslagsysteem aan een Italiaans bedrijf, dat daarmee een omvangrijk internetcontrolesysteem bouwde voor het regime in Syrië.

ING

Een woordvoerder van ING benadrukt dat de bank niet - direct - in Finmeccanica investeert, maar wel in NetApp. Dat laatste bedrijf is volgens ING "zeer bezorgd" over de levering van zijn apparatuur aan Syrië in 2011, en werkt mee aan een onderzoek dat de Amerikaanse overheid naar de zaak heeft ingesteld. 

"NetApp heeft ons de toezegging gedaan om ons actief op de hoogte te houden over het onderzoek van de Amerikaanse overheid", zegt de ING-woordvoerster. "Nu de zaak in onderzoek is, is het te vroeg om het bedrijf van investering of dienstverlening uit te sluiten."

Vorig jaar hebben de EU en de VS het leveren van communicatiesystemen aan Syrië verboden. ING zegt zich "uiteraard" aan deze sancties te houden.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten

Lees meer over:
Tip de redactie