AMSTERDAM - Vorig jaar gingen werknemers gemiddeld met ruim 63,5 jaar met pensioen. Daarmee gaan Nederlanders gemiddeld een half jaar later met pensioen dan in 2011.

Dit blijkt woensdag uit cijfers van het CBS.

Ruim 40 procent van de werknemers was bij pensionering 65 jaar of ouder. Dat is hoger dan in 2011, toen slechts 30 procent van de werknemers met pensioen ging op of na de pensioengerechtige leeftijd.

Babyboomers

Deze flinke stijging van de pensioenleeftijd komt volgens het statistiekbureau voornamelijk doordat in 2012 een grote groep babyboomers, geboren vlak na de Tweede Wereldoorlog, vorig jaar de pensioengerechtige leeftijd bereikte.

Dit gaat om een groep van ruim 230.000 Nederlanders: bijna 70.000 mensen meer dan de groep mensen die in 2011 65 jaar werd.

"De grootste groep van babyboomers dat de pensioengerechtige leeftijd heeft bereikt, is nu wel geweest", zo licht Peter Hein van Mulligen, econoom bij het CBS toe. "Ik verwacht in de komende jaren niet nog eens zo'n hoge stijging."

Verdere stijging

De leeftijd waarop mensen in Nederland in pensioen gaan stijgt wel al sinds 2007, doordat in 2006 de wetgeving in Nederland veranderde.

Werknemers worden meer gestimuleerd langer door te werken, regelingen om eerder te stoppen zijn afgschaft. Daarom verwacht het CBS ook de komende jaren dat de pensioenleeftijd op zal lopen.  "De wettelijke AOW-leeftijd neemt immers ook toe", aldus Van Mulligen. 

Het merendeel van de werknemers dat met pensioen gaat, is tussen de 60 en 65 jaar oud. Dat is sinds 2000 niet veranderd, maar binnen deze groep is de gemiddelde leeftijd vanaf 2006 wel ruim met een jaar toegenomen. In 2012 gingen er 78.300 mensen met pensioen, dit waren er in 2011 76.000.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

AOW

De AOW-leeftijd is in Nederland heel lang 65 jaar geweest. Sinds dit jaar is deze leeftijd met 1 maand omhoog gegaan. Daarna stijgt hij in stappen, tot in 2019 de pensioengerechtigde leeftijd 66 jaar is.

Deze leeftijd wordt uiterlijk in 2024 67 jaar.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

De FNV stelt in een reactie dat het een goede ontwikkeling is dat meer mensen langer doorwerken. De vakbond maakte onlangs bekend naar de rechter te stappen om het AOW-gat dat door de verhoging van de pensioenleeftijd voor naar schatting 70.000 Nederlanders ontstaat.

"Uit de cijfers blijkt odat de meeste mensen al zijn gestopt met werken voor hun 65e." Volgens de vakbond heeft een groot deel van deze groep zich niet kunnen voorbereiden op de versnelde verhoging van de AOW-leeftijd.