'Faillissementsgolf zet door in 2013'

AMSTERDAM - Het aantal faillissementen zal licht stijgen in 2013. Na een stijging van 24 procent in 2012 gaat het aantal bedrijven dat over de kop gaat komend jaar met 2 procent omhoog.

In totaal gaan er 9.000 bedrijven bankroet in het komende jaar, zo voorspelt kredietverzekeraar Euler Hermes. De meeste faillissementen komen voor in de financiële dienstverlening, handel en bouwsector.

De aanhoudende malaise hangt samen met de krimp van de export, die verantwoordelijk is voor driekwart van het bbp. Euler Hermes verwacht dat de export in de tweede helft van 2013 pas zal verbeteren.

“De verslechterde arbeidsmarkt, hoge schulden en de dalende vastgoedprijzen en inkomens hebben grote invloed in Nederland”, verklaart Walter Toemen, risicodirecteur bij Euler Hermes.

Koopkracht

”De koopkracht neemt door overheidsmaatregelen als loonbevriezingen, pensioenreductie en belastingverhogingen verder af waardoor ook het consumentenvertrouwen laag blijft.”

Over een jaar staat de economie er weer een stuk rooskleuriger voor. De export en de investeringen trekken dan aan, verwacht de kredietverzekeraar.

Ook de situatie in de bouw trekt dan weer aan. In 2013 en 2014 stijgen de investeringen naar verwachting met achtereenvolgens 0,7 en 2,0 procentpunt.

Lees meer over:
Tip de redactie