Duitsland boekt begrotingsoverschot

WIESBADEN - De Duitse overheid heeft afgelopen jaar onverwacht een miniem overschot geboekt op haar begroting. Dat blijkt uit een eerste schatting die het Duitse statistiekbureau dinsdag publiceerde.

Het overschot kwam uit op 0,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Over 2011 werd nog een tekort van 0,8 procent geboekt. Economen voorspelden voor 2012 een verbetering tot een tekort van 0,1 procent.

De Duitse economie groeide vorig jaar met 0,7 procent. De groei lag daarmee een fractie lager dan de vooruitgang met 0,8 procent die economen hadden voorspeld.

Ondanks de groei werd de Duitse economie afgelopen jaar stevig geraakt door de economische problemen in de rest van Europa. In 2011 groeide Europa's grootste economie nog met 3 procent. Gecorrigeerd voor het aantal werkdagen kwam de groei vorig jaar uit op 0,9 procent.

Export

De economische groei werd in 2012 als vanouds gedreven door de export. Duitse bedrijven verkochten vorig jaar 4,1 procent meer goederen en diensten aan het buitenland dan in 2011.

De import nam met ruim 2 procent toe. De internationale handel droeg zo 1,1 procent bij aan de totale economische groei.

In het binnenland was het beeld gemengd. Consumenten gaven 0,8 procent meer uit dan een jaar eerder, maar de investeringen van bedrijven liepen terug. De investeringen leverden daardoor voor het eerst sinds 2009 geen positieve bijdrage aan de Duitse economie.

Gekrompen

De jaarcijfers wijzen erop dat de Duitse economie in het laatste kwartaal van 2012 is gekrompen. Het statistiekbureau, dat de kwartaalcijfers nog niet officieel presenteerde, schat de achteruitgang in de laatste 3 maanden op 0,5 procent.

De Duitse begroting was vorig jaar voor het eerst sinds 2007 weer in evenwicht. Door de financiële crisis en de diepe recessie die daarop volgde liep het overheidstekort in 2010 nog op tot ruim 4 procent. 

Groeiverwachting

De Duitse overheid verwacht dat in het komende jaar de economie zal groeien met 0,5 procent. Vooral het tweede halfjaar zal de economie aantrekken, zo meldt Handelsblatt op basis van prognoses die woensdag bekend worden.

De werkloosheid blijft naar verwachting rond hetzelfde niveau met een maximale stijging van 60.000 personen. Duitsland gaat ervan uit dat de schuldencrisis geen verdere invloed zal hebben op de economie.

Alles over de schuldencrisis

Lees meer over:
Tip de redactie