AMSTERDAM - Wegens een groeiend tekort aan werknemers in de bouw is Vlaanderen dringend op zoek naar Nederlandse bouwvakkers en ingenieurs.

Nederlanders genieten de voorkeur boven bijvoorbeeld Portugezen die eerst nog de taal moeten leren.

''Ik denk dat we hier een win-win situatie kunnen genereren'', aldus de directeur-generaal van de Vlaamse aannemersorganisatie VCB, Mark Dylan, vrijdag op BNR. In Nederland zijn er immers veel werkzoekenden in de bouw.

Volgens Dylan is er de laatste jaren in de Vlaamse sector steeds meer nieuw personeel nodig. Het aantal opdrachten in Vlaanderen blijft constant maar veel mensen verlaten de sector door ouderdom en pensionering.

Geen oplossing

Volgens vakbond FNV Bouw kan werken in Vlaanderen voor individuele bouwvakkers kansen bieden, gezien de almaar oplopende werkloosheid in Nederland. Maar voor de bouwsector als geheel is het geen oplossing.

Sinds 2009 zijn er in de Nederlandse bouwsector bijna 40.000 arbeidsplaatsen verdwenen bij bedrijven die onder de CAO Bouwnijverheid vallen.

Per week verliezen zo'n 250 bouwvakkers hun baan, aldus de vakbond.

Eigen land

De vakbond ziet liever dat de Nederlandse bouwvakkers hier aan de bak komen. Maar daar zijn investeringen voor nodig, waarvoor vakbonden, werkgevers en oppositiepartijen al langer pleiten bij het kabinet.

Nederland krijgt bovendien mogelijk na 2014 te maken met dezelfde 'vergrijzingsproblemen' als in Vlaanderen, wanneer naar verwachting de vraag naar nieuwe kantoren, ziekenhuizen en fabrieken toeneemt.

Nu al worden zo'n 21.000 arbeidsplaatsen in de bouw vervuld door 55-plussers die de komende jaren met pensioen gaan, terwijl aan de andere kant steeds minder jongeren kiezen voor een opleiding tot bouwvakker.