Donderdag 29 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
EU Europa Europese Unie

'2013 beslissend jaar voor eurozone'

FRANKFURT - 2013 zou weleens een beslissend jaar kunnen worden voor de eurozone. Dat schrijft kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) in een rapport dat woensdag is verschenen.
Door ANP

S&P sluit niet uit dat in 2013 een definitief einde komt aan de wisselvalligheid en verdeeldheid die de laatste jaren kenmerkend waren voor de de kapitaalmarkten in de eurozone.

Ook ziet de kredietbeoordelaar mogelijkheden voor met name Ierland en Portugal om na de eerste voorzichtige stappen in 2012 dit jaar weer op grotere schaal zelfstandig de markt op te gaan.

''Desondanks geloven wij dat het vertrouwen van investeerders pas terugkeert als de lidstaten voortgang blijven boeken bij het in balans brengen van hun economieën, door zowel structurele stabilisatie van de staatsschuld als door het terugdringen van externe tekorten'', aldus kredietanalist Moritz Kraemer.

Daarvoor is gedisciplineerd en transparant optreden nodig door beleidmakers op nationaal en Europees niveau, voegde hij eraan toe.

Grote risico's

Volgens Kramer is dat haalbaar, maar liggen wel grote risico's op de loer. Dat is de reden dat de vooruitzichten voor de meeste eurolanden nog altijd negatief zijn, stelt hij.

De Europese leiders hebben, in ieder geval op papier, de fundamenten gelegd om uit de schuldencrisis te herrijzen maar hun eensgezindheid zou weleens fragieler kunnen blijken dan die tot dusver lijkt, aldus de S&P-analist.


Lees meer over:

standard & poor's

Aanbevolen artikelen