ZOETERMEER - De Nederlandse tuinbouw heeft afgelopen jaar 7,9 miljard euro omzet gedraaid, 4 procent meer dan in 2011. Dat komt vooral door prijsstijgingen.

Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerde raming van het Productschap Tuinbouw.

Vooral de groentesector, die vanwege de EHEC-uitbraak in 2011 nog een rampjaar kende, zag de omzet stijgen. In totaal werd er ter waarde van 2,1 miljard euro aan groente geproduceerd. 

Het totale oppervlak waarop groente verbouwd werd daalde wel, met vier procent, tot ruim 98.000 hectare.

Appels

De appel- en perenoogst viel een stuk lager uit dan in het voorgaande jaar, maar doordat een deel van de goede oogst van het voorgaande jaar begin 2012 pas in de schappen lag, werd ook daar een hogere productiewaarde bewerkstelligd (490 miljoen euro).

De productie van bloembollen en boomkwekerijen daalde licht, maar ook op bloemen en planten werd iets meer omzet behaald. In totaal werd er het afgelopen jaar voor 5,2 miljard euro aan bloemen en planten gekweekt.

EHEC

De EHEC-bacterie, die tot een besmettelijke dikkedarmontsteking kan leiden, stak in mei 2011 de kop op in Duitsland. Vijftig mensen overleden aan de bacterie.

Aanvankelijk werd komkommer uit Nederland als de bron gezien. Later werden taugé en kiemgroenten verdacht. Als gevolg van de crisis kelderde de export van Nederlandse groenten en gingen meerdere telers over de kop.