GENK - Zo'n 250 actievoerders werpen sinds dinsdagnacht blokkades op bij de vier voornaamste toeleveranciers van Ford in het Belgische Genk.

Rond 05.00 uur was de toegang naar de vier toeleveringsbedrijven SML, Lear, Sycreon en IAC door brandende autobanden en houten pallets geheel geblokkeerd. Honderden werkwilligen gingen naar huis, omdat zij niet aan de slag konden gaan.

Ford Genk is voor de onderdelen afhankelijk van deze vier toeleveranciers. In Genk zelf is ongeveer 65 procent van de werknemers naar binnen gegaan om zich als werkwillige aan te melden.

Zij kregen bij de ingang verwensingen naar hun hoofd van collega's die tegen de werkhervatting zijn. Rond 8 uur waren er voldoende arbeiders om de lopende band aan te zetten, maar zij zullen slechts kort kunnen werken, omdat er voor maximaal 2 uur aan voorraden van toeleveranciers zijn.

Genk

In oktober vorig jaar kondigde Ford aan de fabriek in Genk te sluiten. Sinds die tijd blokkeerden de vakbonden de fabriekspoorten om te verhinderen dat nieuwe auto's en cruciale auto-onderdelen het terrein zouden kunnen verlaten. Maandag werd bekend dat 54 procent van de werknemers van de fabriek het werk woensdag wilde hervatten.