DEN BOSCH - De provincie Noord-Brabant overweegt vanwege de leegstand om nieuwe initiatieven voor detailhandel buiten steden niet meer toe te staan.

''Alle plannen voor uitbreiding van winkeloppervlakte, zeker op nieuwe locaties, zouden voorlopig in de ijskast moeten worden gezet'', staat in discussienota die dinsdag is gepubliceerd. De provincie meent dat er voldoende winkelruimte in bestaand stedelijk gebied is.

''We moeten de ongebreidelde groei een halt toeroepen'', vertelde VVD-gedeputeerde Bert Pauli dinsdag in een toelichting. Alleen met hele goede argumenten wil de provincie nieuwe initiatieven nog toestaan, legde hij uit.

Winkels

Gemeenten en winkeliers hebben de provincie om hulp gevraagd, vertelde hij. In Brabant staat 10 procent van de winkels leeg en dat dreigt vanwege uitbreidingen richting 20 procent te gaan. In absolute meters staan in Brabant na Zuid-Holland de meeste winkels leeg.

Pauli noemt bijvoorbeeld de vestiging van de grootste supermarkt van Nederland in Breda (Jumbo) geen goede ontwikkeling. Grote plannen zijn een bedreiging voor het kleine, lokale aanbod, zegt hij. Bovendien constateert hij dat veel outletcentra en meubelboulevards verlies lijden.