AMSTERDAM - De NVM, de grootste makelaarsorganisatie van Nederland, maakt donderdag naar verwachting bekend dat de huizenprijzen vorig jaar met dik 7 procent zijn gedaald.

In de laatste maanden van het jaar was er nog een run op koopwoningen, maar het is maar de vraag in hoeverre dat verdere prijsdalingen heeft kunnen voorkomen.

In oktober voorspelde de NVM al dat in het jaar 2012 waarschijnlijk 110.000 huizen verkocht zouden worden, 8000 minder dan in 2011. Onderzoekers van het economisch bureau van ING stelden vervolgens in december dat de woningverkopen het laagste niveau in meer dan 20 jaar tijd hebben bereikt.

In het eerste kwartaal van vorig jaar noteerden makelaars het zwakste kwartaal sinds het uitbreken van de kredietcrisis in 2008. De winterperiode pakt altijd relatief rustig uit voor makelaars, maar een daling in het aantal verkochte huizen van meer dan 15 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor komt niet vaak voor.

Onzekerheid

Vanwege onzekerheid over de overdrachtsbelasting na 1 juli werden woningaankopen in april, mei en juni wat naar voren gehaald, waardoor de markt enigszins in beweging kwam.

Het Lenteakkoord en de verkiezingsuitslag ten spijt, verslechterde de situatie op de Nederlandse woningmarkt na de zomer niettemin verder. De huizenprijzen daalden in het derde kwartaal zelfs harder dan in de eerste dip direct na het uitbreken van de crisis.

December

Alleen de laatste maanden van het jaar ging het beter. Doordat veel huizenzoekers nog vóór de beperking van de hypotheekrenteaftrek per 1 januari een huis wilden kopen, hadden makelaars in het najaar iets meer werk dan in de andere maanden.

Waar NVM-leden in oktober zo'n 1500 huizen verkochten, liep dat in november en december op tot soms bijna 1900, liet een woordvoerder van de brancheorganisatie toen weten. Of die kleine piek de jaarcijfers nog wat kan optrekken, moet donderdag blijken.

De woningmarkt heeft veel te lijden van de dalende koopkracht en het lage consumentenvertrouwen vanwege de economische crisis. Bij de laatste jaarcijfers, over 2011, telde de NVM ook al 7 procent minder verkochte huizen dan het jaar ervoor. De gemiddelde prijs van een verkochte woning kwam aan het einde van 2011 ongeveer 4 procent lager uit dan eind 2010.