LUXEMBURG - De werkloosheid in de eurozone is in november voor de vierde maand op rij gestegen met 0,1 procentpunt en kwam uit op 11,8 procent van de beroepsbevolking.

Dat blijkt uit cijfers die het Europese bureau voor de statistiek Eurostat dinsdag bekendmaakte. In november 2011 zat 10,6 procent zonder werk.

In de gehele Europese Unie van 27 landen was de werkloosheid in november vorig jaar 10,7 procent. Een jaar eerder was dat 10 procent. Eurostat schat dat de EU iets meer dan 26 miljoen werklozen telde, waarvan 18,8 miljoen in de eurolanden.

Het statistiekbureau gaf ter vergelijking de werkloosheidspercentages in de Verenigde Staten (7,8 procent) en Japan (4,1 procent).

Nederland

Nederland (5,6 procent) kende het laagste werkloosheidspercentage na Oostenrijk (4,5 procent), Luxemburg (5,1 procent) en Duitsland (5,4 procent). Spanje (26,6 procent) en Griekenland (26 procent) telden procentueel het hoogste aantal werklozen.

De jeugdwerkloosheid in de eurozone liep op van 22,2 procent in november 2011 tot 24,4 procent in november vorig jaar. Dat is vooral te wijten aan Griekenland en Spanje (56,5 procent). Griekenland gaf over november en oktober geen cijfers over de jeugdwerkloosheid, maar in september zat daar 57,6 procent van de jongeren onder 25 jaar zonder werk.

Nederland behoorde ook hier tot de top met een jeugdwerkloosheid van 9,7 procent. Alleen in Duitsland (8,1 procent) en Oostenrijk (9 procent) was de arbeidsmarkt voor jongeren relatief beter.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien . De gegevens zijn afkomstig van Eurostat. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen