TOKIO - Japan gaat obligaties opkopen die worden uitgegeven door het permanente noodfonds van de eurolanden (ESM).

Die aankopen moeten helpen de eurocrisis te bestrijden en de waarde van de yen te drukken, zo liet de Japanse minister van Financiën Taro Aso dinsdag weten.

Volgens Aso snijdt het mes in zijn plan aan twee kanten. ''De financiële stabiliteit van Europa zal de stabiliteit van wisselkoersen, waaronder die van de yen, een handje helpen'', stelde hij. ''Om die reden zal Japan investeren in obligaties van het ESM.''

Aso gaf niet aan hoeveel geld uit de Japanse financiële reserves in de Europese schuldpapieren zal worden gestoken.

Koers

De koers van de yen ten opzichte van andere belangrijke valuta is de afgelopen jaren sterk gestegen. Beleggers zien de Japanse munt als een veilige haven ten opzichte van de onrustige Europese markten.

De sterke yen maakt Japanse producten duur voor buitenlandse afnemers en is daarmee schadelijk voor de export van de op twee na grootste economie ter wereld.

Belofte

De nieuwe premier Shinzo Abe heeft beloofd de waarde van de yen aan te pakken en de periode van deflatie, aanhoudende prijsdalingen, in Japan te beëindigen.

Die beloftes zijn niet zonder gevolgen gebleven, sinds half november is de yen al 8 procent van zijn waarde ten opzichte van de dollar kwijtgeraakt.

Dinsdag vindt de eerste veiling plaats van ESM-obligaties. Het gaat om leningen met een looptijd van drie maanden.

Het vorig jaar ingestelde ESM, dat is bedoeld om eurolanden met financiële problemen bij te staan, komt in de plaats van het tijdelijke noodfonds EFSF. Daaruit werden noodleningen verstrekt aan Griekenland, Portugal en Ierland. Japan kocht de afgelopen 2 jaar ongeveer 7 procent op van de obligaties die door het EFSF werden uitgegeven.

Alles over de schuldencrisis