GENEVE - De Europese Unie heeft donderdag formeel een klacht ingediend bij de wereldhandelsorganisatie WTO tegen de aangekondigde Amerikaanse importheffingen op staal. Met de klacht treedt de EU samen met Japan in de voetsporen van Australië en Nieuw-Zeeland. Deze landen hadden ook al bezwaar gemaakt tegen het besluit van president Bush de invoerrechten voor staal te verhogen. Taiwan en Brazilië zullen hoogstwaarschijnlijk ook een klacht deponeren.

De EU vraagt formeel om consultatie van de WTO, de eerste stap die moet leiden tot een vergelijk. De wereldhandelsorganisatie is al met Washington aan het praten over mogelijkheden om de EU te compenseren voor de circa 3,8 miljard dollar die de Europese producenten dreigen te verliezen door de Amerikaanse heffingen.

De Amerikaanse maatregel is volgens EU-commissaris Lamy politiek en niet economisch van opzet. Bush beweert echter dat de maatregelen binnen de regels van de WTO vallen en bedoeld zijn om de noodlijdende Amerikaanse staalindustrie te helpen. In die sector zijn de afgelopen vier jaar ongeveer dertig bedrijven over de kop gegaan.

De toekomstige algemeen-directeur van de WTO, Supachai Panichpakdi, lijkt begrip te hebben voor de bezwaren. De Thai zei donderdag dat de Amerikaanse invoerrechten tegenacties uitlokken en de vorig jaar in Doha bereikte afspraken ondermijnen.

Panichpakdi neemt in september de scepter over van de Nieuwzeelander Mike Moore.

/ECONOMIEEU boos op VS wegens forse invoerheffing op staalCorus wil actie tegen staalheffingen VS