AMSTERDAM - Werknemers en werkgevers moeten in het komende jaar duidelijker afspraken maken voor het werken buiten kantooruren.

Dit stelt FNV-voorzitter Ton Heerts maandag. "We weten allemaal hoe lekker het is om een keer flink door te werken. Maar dit schiet soms wel door", aldus Heerts.

Heerts vindt dat werknemers een compensatie in tijd of geld moeten krijgen als buiten de reguliere tijden van hen verwacht wordt dat ze nog iets voor werk doen. "Misschien klinkt dit als ouderwetse vakbondstaal, maar soms is dat ook nodig", zo verdedigt Heerts zichzelf.

Volgens de FNV moeten werknemers zelf duidelijker grenzen moeten stellen en de balans tussen werk en privé bewaken. “Maar werkgevers moeten ook weten waar die grens ligt", aldus Heerts.

Piekeren

Hij noemt het verontrustend dat uit eigen onderzoek blijkt dat driekwart van de medewerkers thuis piekert over het werk.

Onlangs waarschuwde de FNV ook al voor ‘technostress’ onder werknemers, waarbij de druk om altijd bereikbaar te zijn steeds vaker voor fysieke en psychosociale klachten zorgt.

Heerts stelt verder dat de FNV de komende tijd zich verder zal inzetten voor de positie van flexwerkers. Hij wijst op de groep van meer dan 300.000 mensen dat op basis van een oproepcontract werkt.

Uit de reacties die op het meldpunt dat de vakbond daarover startte zijn binnengekomen, concludeert de vakbondsleider dat er in Nederland sprake is van uitbuiting.

Onbetaald thuis

"De mensen krijgen soms jaren achtereen pas de dag van te voren te horen wanneer ze kunnen werken. Ook worden ze geacht vaak twee keer per dag aanwezig te zijn tijdens drukke momenten, maar tussendoor zitten ze onbetaald thuis."

"Wat mij betreft kan dat niet in Nederland."

Heerts stelt daarnaast tegenover NU.nl dat hij in het sociaal overleg dat momenteel met werkgevers en het kabinet plaatsvindt, extra gaat inzetten op meer capaciteit bij de Arbeidsinspectie op het controleren van wantoestanden op de arbeidsvloer.

"Als het kabinet een product in de schappen heeft, dan laten wij die natuurlijk niet liggen", zo zinspeelt Heerts.

Een dergelijke regeling is volgens Heerts makkelijk.