AMSTERDAM - Nederland steunt de uitbetaling van een tranche noodsteun aan Portugal. Volgens minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem voldoet Portugal aan de voorwaarden.

De Europese noodfondsen betalen deze maand 1,6 miljard euro uit aan Portugal, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) maakt nog eens negenhonderd miljoen euro over, schrijft de minister maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Portugal kreeg in mei 2011 voor 78 miljard euro noodsteun van de Europese noodfondsen EFSF en EFSM en het IMF omdat het in financiële moeilijkheden was gekomen. In ruil voor de steun moest Portugal hervormingen doorvoeren.

Begroting

In november werd een begroting goedgekeurd waarin bezuinigingen ter grootte van drie procent van het bruto binnenlands product zijn opgenomen. Daarmee moet het overheidstekort dit jaar op 4,5 procent uitkomen.

De trojka van IMF, Europese Centrale Bank en de Europese Commissie stelt daarnaast dat ook de Portugese banken voldoen aan de gestelde eisen voor noodsteun. Alle banken hadden eind 2012 een bufferkapitaal (core-tier-1) van minimaal tien procent.

De verwachting is dat de Portugese economie in de tweede helft van dit jaar weer gaat groeien. Vorig jaar kromp de economie nog met drie procent.

Alles over de schuldencrisis