AMSTERDAM - De Europese Investeringsbank heeft 200 miljoen euro vrijgemaakt voor leningen aan onder andere Nederlandse midden- en kleinbedrijven (mkb).

Dit heeft ING maandag bekendgemaakt. De Nederlandse bank zal het bedrag via een lager rentepercentage aan bedrijven in Nederland, België en Luxemburg beschikbaar stellen. 

Leningen tot een maximum van 12,5 miljoen euro per project kunnen via het programma voor een rentepercentage dat 0,6 procent lager is dan normaal worden afgesloten.

Volgens ING kunnen ondernemingen via het programma investeringen nu sneller financieren. "Het scheelt een slok op een borrel", aldus een woordvoerder van de bank.

Snel

Wel moeten bedrijven zich volgens de woordvoerder zo snel mogelijk melden om te kunnen lenen onder de gunstige voorwaarden. "De ervaring leert dat het heel snel kan gaan, en op is natuurlijk wel op."

Het is de derde keer dat via ING een bedrag van de EIB voor het mkb beschikbaar wordt gesteld.

Waarschuwing

MKB Nederland luidde vorige week via NU.nl nog de noodklok over de detailhandel. Zo waarschuwde de werkgeversvereniging voor de kredietverlening aan ondernemers, die door de crisis onder druk is komen te staan.

Volgens de vereniging gaan momenteel iedere week tien bedrijven failliet en zou het kabinet een actieplan moeten opzetten om de detailhandel door de crisis heen te loodsen. Dit kan bijvoorbeeld door alternatieve financieringsmogelijkheden voor mkb'ers aan te bieden.