LEIDSCHENDAM - Nederlandse winkeliers eisen dat Den Haag snel actie onderneemt tegen de torenhoge vergoedingen die zij moeten betalen aan creditcardmaatschappijen.

De tarieven die de ondernemers moeten neertellen voor creditcardbetalingen, liggen soms wel 40 keer hoger dan de tarieven voor pinbetalingen. Dat bleek maandag uit berekeningen van Detailhandel Nederland.

''Dat is in de huidige economische crisis onverantwoord en daarom dringen we aan bij de politiek op striktere regelgeving'', aldus de belangenbehartiger. De hoge kosten worden veroorzaakt doordat creditcardmaatschappijen een percentage van het aankoopbedrag eisen, terwijl voor pinnen een laag vast bedrag wordt betaald.

''Daardoor betalen winkelier en consument mee aan zaken die niets met betalingsverkeer te maken hebben'', aldus Detailhandel Nederland. Ook eist de winkeliersorganisatie dat creditcardmaatschappijen inzichtelijk maken hoe de kosten zijn opgebouwd.

Ook in andere landen laait het verzet tegen de creditcardbedrijven op. ''Zo spanden Amerikaanse winkeliers met succes een rechtszaak aan tegen een grote creditcardmaatschappij", zegt Detailhandel Nederland.

"Daarnaast was er vorig jaar in Portugal een staking onder restauranthouders. Op 'de dag zonder creditcards' accepteerden zij tijdelijk geen creditcards uit protest tegen de hoge vergoedingen."