AMSTERDAM - De Nederlandse horeca speelt goed in op de zoekzocht naar 'goedkoop' van de consument.

Zo is een gemiddeld driegangenmenu in Nederland flink in prijs gedaald. In 2012 betaalde de restaurantbezoeker daarvoor 27,45 euro, een daling van ruim 15 procent in 1 jaar tijd.

Deze conclusie trekt het Food Service Instituut Nederland (FSIN) op basis van de analyse van marktgegevens op de vakbeurs Horecava die maandag in de Amsterdamse RAI is begonnen.

Eten en drinken

Nederlanders gaven vorig jaar in totaal 43 miljoen euro (0,1 procent) meer uit aan eten en drinken. Dat is vooral te danken aan de consumptie thuis, die steeg met 242 miljoen. ''Vooral dankzij de supermarkten.

Hun omzet steeg met 511 miljoen euro, ofwel 1,8 procent. Speciaalzaken zagen hun verkoopcijfers echter dalen met 179 miljoen.''

Buiten de deur werd wel minder geld besteed aan eten (-1,1 procent), maar dat was minder dan gevreesd. Over de hele linie, inclusief horeca, bedroeg de daling 199 miljoen euro. De totale consumentenuitgaven daalden met 2,1 miljard (-0,9 procent).

Buitenhuisconsumptie

De dalingen van de 'buitenhuisconsumptie' zijn vooral te wijten aan het extreem lage consumentenvertrouwen waardoor die de hand op de knip houden, stelt FSIN. Dit betekent dat ze ook minder vaak buiten de deur eten.

Toch is het percentage consumenten dat ook dit jaar minder wil uitgeven aan eten buiten de deur, gezakt van 63 procent naar 57 procent. Op duurzame artikelen zoals meubels, tv's en auto's wordt meer bezuinigd.

De consument ziet buitenhuis eten kennelijk wel als iets dat bij de gewenste manier van leven hoort, concludeert FSIN. Daar profiteren vooral ondernemers van met een aantrekkelijk prijs-kwaliteitsaanbod. De klassieke horecaondernemers (met een relatief duur aanbod) lijden het meest, aldus het onderzoek.

Somber vooruitzicht

De vooruitzichten voor horecaondernemers in 2013 zijn dus vooral somber. Afgelopen jaar werd slechts 1,5 procent omzetgroei behaald en deze zal dit jaar naar verwachting teruglopen naar 0,5 procent.

Doordat consumenten hun hand op de knip blijven houden, zijn de vooruitzichten voor horecaondernemers in 2013 opnieuw somber. Afgelopen jaar werd slechts 1,5 procent omzetgroei behaald en deze zal dit jaar naar verwachting teruglopen naar een schamele 0,5 procent.

Inkoopprijs

Dat is niet voldoende om de stijgende inkoopprijs van voedsel en energie te compenseren, meldde Koninklijke Horeca Nederland (KHN) maandag, bij de opening van vakbeurs Horecava.

Sinds het begin van de crisis in 2008 ontvangen hotels, restaurants en cafés minder gasten en de gasten die komen, geven minder geld uit. Vooral cafébazen hebben het moeilijk, omdat zij veel last hebben van hogere accijnzen en btw op alcoholische dranken.

Volgens KHN zullen horecaondernemers dit jaar extra op gastvrijheid moeten inzetten om het hoofd boven water te houden.

''Het is economisch koud buiten. Maar de horeca is in al zijn facetten ook veerkrachtig. Het besef is gegroeid dat 'minder' niet betekent 'minder kwaliteit'. Het gaat om scherpere keuzes waar de ondernemer en zijn onderneming goed in zijn en wat de gast aanspreekt'', aldus Lodewijk van der Grinten, algemeen directeur van de branchevereniging.