BERLIJN - De opening van de nieuwe luchthaven van Berlijn, die gepland stond voor 27 oktober, is weer uitgesteld.

Dit meldde Bild, de grootste krant van Duitsland, zondagavond op gezag van interne documenten van de exploitatiemaatschappij.

Het is de vierde keer sinds 2010 dat de opening van de luchthaven wordt uitgesteld. Het prestigeproject wordt ook veel duurder dan gepland: in totaal 4,3 miljard euro, terwijl de oorspronkelijke begroting 2,8 miljard euro was.

Eerder deze week werd bekend dat nu al vaststaat dat de nieuwe luchthaven bij zijn opening al te klein zou zijn.

Bouwvergunning

Het belangrijkste probleem is dat het gebouw niet voldoet aan de brandveiligheidsvoorschriften. Dit komt mede doordat de voorwaarden van de bouwvergunning niet zijn nageleefd. Daardoor moet het splinternieuwe gebouw al weer worden verbouwd, wat volgens sommige experts tot 2015 kan duren. De kosten kunnen daardoor oplopen tot boven de 5 miljard euro.

Ook zijn er problemen met de roltrappen, de koeling van het computersysteem en het ondergrondse buizenstelsel voor de aanvoer van brandstof voor vliegtuigen.

De fractievoorzitter van de Groenen in de gemeenteraad van Berlijn heeft een motie van wantrouwen aangekondigd tegen burgemeester Klaus Wowereit.