AMSTERDAM - De Britse premier David Cameron vindt het belangrijker om het begrotingstekort terug te dringen, dan om de AAA-status van het land te behouden.

Dat zei hij zondag tegenover de BBC. De drie grote kredietbeoordelaars beoordelen Groot-Brittannië nog met de hoogste triple A-status, maar waarschuwen dat de rating mogelijk wordt verlaagd.

"Wat vooral belangrijk is, is dat je je schulden kunt betalen en een lage rente krijgt op leningen", zei Cameron.

"De ratings die je krijgt zijn enorm belangrijk, maar de echte test is wat voor rente de rest van de wereld vraagt om je staatsschuld te kopen."

Geloofwaardigheid

Groot-Brittannië is een van de drie landen die bij alle kredietbeoordelaars de AAA-status heeft weten te behouden, samen met Duitsland en Canada.

Maar kredietbeoordelaar Fitch waarschuwde in december dat de geloofwaardigheid van de Britse overheid op het spel stond, omdat het begrotingstekort niet zo ver werd teruggedrongen als eerder werd beloofd.

Bovendien blijkt uit economische data dat de Britse economie mogelijk is gekrompen aan het eind van 2012. Daarmee zou een derde recessie sinds het begin van de financiële crisis mogelijk aanstaande zijn.