ROME - De Nederlands-Franse luchtvaartcombinatie Air France-KLM wil zijn Italiaanse branchegenoot Alitalia helemaal overnemen. 

De twee zouden al in vergevorderde fusiegesprekken zijn. Dat schrijft de Italiaanse krant Il Messagero zondag.

Air France-KLM kocht in 2009 al 25 procent van Alitalia. De rest van het bedrijf is in handen van een groep Italiaanse investeerders, waaronder modeconcern Benetton en tolwegenexploitant Atlantia.

Eerder heeft de Nederlands-Franse luchtvaartcombinatie gezegd in ieder geval te willen wachten tot 2014 voor het zijn optie gebruikt om Alitalia helemaal over te nemen.

Aandelen

Volgens de krant wil Air France-KLM de aandeelhouders een premie van 20 procent bieden op de prijs die ze hebben betaald voor het aandeel. De Alitalia-aandeelhouders kunnen hun aandelen inruilen vanaf 12 januari, als een zogenoemde lock-upperiode eindigt.

De Frans-Nederlandse luchtvaarder bood in 2008 al 2,5 miljard euro voor heel Alitalia. Destijds werd de bieding tegengehouden door de toenmalige premier Silvio Berlusconi.

Die wilde het bedrijf in Italiaanse handen houden. Ook schrokken de vakbonden terug voor de rigoureuze reorganisatie die Air France-KLM wilde doorvoeren.