AMSTERDAM - Het Duitse Aldi Süd, een onderdeel van het Aldi-concern, bespioneerde uitgebreid het werk en zelfs het privéleven van medewerkers.

Dit vertelt een voormalig medewerker van een detectivebureau dat voor Aldi Süd werkte tegenover het Duitse blad Der Spiegel.

Volgens de oud-werknemer moest hij via videobeelden de winkel controleren. Hij kreeg bijvoorbeeld de opdracht om erop te letten of iemand te traag werkte. Ook zocht hij naar mogelijke relaties tussen medewerkers. Zelfs de financiële toestand van sommige werknemers moest achterhaald worden.

Toen hij weigerde om kleine camera’s te installeren in de kleedkamers werd er gedreigd dat hij alle opdrachten zou verliezen. Aldi ontkent de beschuldigingen.

Lidl

In 2009 kwam de Aldi-concurrent Lidl in het nieuws omdat het bedrijf de werknemers te scherp in de gaten hield. Er werd bijvoorbeeld bijgehouden of medewerkers zwanger wilden worden. De topman van de supermarktketen moest daarom opstappen. 

Aldi Süd is het onderdeel van Aldi dat opereert in het zuiden van Duitsland. Aldi Nord, dat bekend staat als Aldi Markt, is eigenaar van de Nederlandse filialen.