AMSTERDAM - EU-fondsen die waren bedoeld om Poolse werknemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) op te leiden zijn voor een deel besteed aan cursussen voor managers bij onder andere ING, Unilever en Philips.

Minstens de helft van een fonds van 300 miljoen euro ging naar beursgenoteerde bedrijven en multinationals, zo meldt dagblad Trouw. Inmiddels zijn de regels aangescherpt zodat er meer geld bij Poolse mkb-bedrijven terechtkomt.

De grootste afnemer van subsidie zou de Poolse Rabobank-dochter BGZ zijn, met een bedrag van 2,5 miljoen euro. ING zou in totaal 1,9 miljoen euro hebben ontvangen en Unilever 1 miljoen. Ook Fortis en Philips ontvingen tonnen om trainingen mee te bekostigen.

De subsidies zijn afkomstig uit het Europees Sociaal Fonds (ESF), dat in totaal over 75 miljard euro beschikt. Het ESF besteedt dit geld vooral in de armere EU-lidstaten om de werkgelegenheid binnen de unie te bevorderen.

Ontwikkeling

De verdeling van de subsidies staat op een lijst van het Poolse ministerie van regionale ontwikkeling. Onder het kopje ‘ontwikkeling van kaders voor een moderne economie’ staan bedrijven zoals Mercedes Benz, BMW, Deutsche Bank en Pepsi.

Een eigenaar van een trainingsbureau in Warschau wijt het probleem aan de te grote omvang van de subsidies. De Poolse arbeidsmarkt zou niet geschikt zijn om zoveel subsidie op te nemen en dan is het makkelijker om het op te maken aan grote projecten bij multinationals.