RIJSWIJK - Ongeacht of mensen vanaf Schiphol nu het vliegtuig pakken voor een vakantie, een zakelijke reis of familiebezoek, Barcelona staat in de top drie van bestemmingen.

Dat blijkt uit cijfers van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) en Schiphol.

De Spaanse stad steekt inmiddels de geijkte topbestemming Londen Heathrow naar de kroon qua aantal passagiers die van en naar Schiphol vliegen.

Uit een uitgebreide steekproef blijkt dat Barcelona een populaire bestemming is, ongeacht de reden van de reis. Voor andere bestemmingen geldt dat juist niet.

Paramaribo

Als er bijvoorbeeld een vliegtuig wordt gepakt voor een bezoek aan vrienden en familie, dan is Paramaribo de populairste bestemming boven de Spaanse kuststad en staat Curaçao op de derde plaats. Ook Kayseri, een plaats in het oosten van Turkije, en Nador (Marokko) gooien hoge ogen.

Voor een vakantie voert Barcelona de lijst aan, gevolgd door Antalya (Turkije), Gran Canaria, Malaga en Hurghada (Egypte). Mensen die op zakelijke reizen gaan, hebben het meest Londen als bestemming.

De luchthavens Heathrow en City bezetten de eerste twee plaatsen op de ranglijst, gevolgd door wederom Barcelona, Kopenhagen en Genève.

Reizigers

Het aantal reizigers van en naar Londen Heathrow daalde over de afgelopen 15 jaar gestaag, terwijl Barcelona overduidelijk in opmars is. In 2011 ging het om 1,41 miljoen reizigers van en naar de Londense luchthaven tegen 1,32 miljoen passagiers naar Barcelona.

Tien jaar eerder vlogen 2,33 miljoen reizigers van en naar Heathrow tegen slechts 645.000 naar de Spaanse stad.