LONDEN - De economische activiteit in de eurozone is in december minder sterk gekrompen dan een maand eerder. Dat blijkt uit cijfers die onderzoeksbureau Markit vrijdag publiceerde.

De inkoopmanagersindex voor de eurolanden kwam volgens een nieuwe schatting in december uit op 47,2. Dat was iets slechter dan de eerste raming van 47,3. De graadmeter verbeterde echter ten opzichte van november, toen een stand van 46,5 werd gemeld. Een stand lager dan 50 duidt op economische krimp.

De index voor de dienstensector steeg in december zoals eerder gemeld van 46,7 naar 47,8. Markit maakte donderdag al bekend dat de index voor de industrie vorige maand een fractie daalde tot 46,1.

De Duitse dienstensector groeide afgelopen maand. In Spanje en Italië nam de activiteit verder af, maar was de krimp minder sterk dan in november. De Franse dienstensector is voor de vijfde maand op rij gekrompen.

Inflatie

De inflatie in de eurozone is in december gestabiliseerd op 2,2 procent. Dat meldde Europees statistiekbureau Eurostat vrijdag op basis van een eerste schatting.

De energieprijzen leverden vorige maand de grootste bijdrage aan de geldontwaarding, gevolgd door voedings- en genotmiddelen.

De inflatie lag in december lager dan een jaar eerder. In december 2011 ging het prijspeil in de eurolanden gemiddeld met 2,7 procent omhoog ten opzichte van het voorgaande jaar.

ECB

ING-econoom Martin van Vliet verwacht dat de inflatie in de komende maanden zal dalen tot minder dan 2 procent. Dat is het niveau dat de Europese Centrale Bank (ECB) met zijn rentebeleid nastreeft.

Die dalende inflatie en de zwakke economische omstandigheden geven de ECB volgens Van Vliet ruimte om de rente in de eurozone verder te verlagen. Hij verwacht echter niet dat de centrale bank bij de eerstvolgende rentevergadering, volgende week donderdag, al tot een renteverlaging zal overgaan.