NEW YORK - De beurzen waren in de Verenigde Staten donderdag in opperbeste stemming. In New York brak de toonaangevende Dow-Jonesindex voor het eerst sinds 10 juli door de belangijke psychologische grens van 9000 punten. De toonaangevende beursindex sloot volgens voorlopige cijfers op een stand van 9054,05 punten. Dat is een winst van 1,08 procent of 96,82 punten.

Schermenbeurs Nasdaq sloot met een winst van 0,97 procent op 1422,94 punten. Dat is een winst van 13,69 punten.

De Dow-Jonesindex heeft in de afgelopen weken al verschillende technische weerstanden doorbroken. Maar nu de grens van 9000 punten overschreden is, staan de seinen volgens analisten op groen. Beleggers slaan aandelen in voordat ze nog duurder worden.

Vooral de telefonie doet het goed

De handel werd voor een belangrijk deel gedomineerd door een opwaardering voor het aandeel Microsoft. Het fonds boekte een winst van 1,8 procent. Het waren vooral bedrijven in de telefonie die goed presteerden. AT&T Wireless Services klom 9,5 procent. AT&T zelf klom 1,6 procent. Sprint pakte ruim 6 procent.

Meer werklozen in de VS

Het was echter niet al goed nieuws dat de klok sloeg. In de Verenigde Staten was het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering vorige week hoger uitgekomen dan verwacht. Volgens economen blijkt uit deze cijfers dat het herstel van de Amerikaanse economie maar moeizaam vordert.

Euro levert iets in

De euro moest weer iets inleveren. De munt noteerde een waarde van 0,9692 dollar tegen 0,9715 dollar aan het einde van de handel in Amsterdam. Dus is 1 dollar 1,0314 euro waard.