AMSTERDAM - De omzet van de transportsector is in het derde kwartaal van 2012 met ruim drie procent gestegen vergeleken met een jaar eerder.

Ook de meeste andere vervoersbranches deden goede zaken. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Hoewel de transportsector voor het tiende kwartaal op rij steeg, is het aantal faillissementen in de branche verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder. Er gingen in totaal 146 bedrijven failliet. Dat waren er een jaar eerder nog 69.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien . De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

In de eerste negen maanden van 2012 zijn volgens de cijfers van CBS 376 bedrijven failliet gegaan. Dat is al meer dan de 343 bedrijven over heel het jaar 2011.

"De omzetgroei zegt niets over de kosten- en winstontwikkeling'', aldus de econoom. Volgens hem waren het vooral kleine bedrijfjes die afhankelijk waren van een of twee opdrachtgevers, die failliet gingen.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien . De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Luchtvaart

Ook in de meeste andere vervoersbranches steeg de omzet ondanks de magere economische tijden. Zo groeide de omzet van luchtvaart met bijna 9 procent, vooral door een toename van het passagiersvervoer. ''Mensen blijven toch met vakantie gaan, ondanks de crisis'', stelt een econoom van het CBS

Koeriers deden volgens het CBS ook goede zaken, mede als gevolg van een stijging in de online verkopen. Ook tussenpersonen vrachtvervoer, waaronder veel expediteurs, en het goederenwegvervoer zagen hun omzet toenamen in het derde kwartaal.

Verhuisbedrijven

Verhuisbedrijven hadden last van de vastgelopen woningmarkt en zagen hun omzet met bijna 3 procent afnemen vergeleken met het derde kwartaal van 2011.

De binnenvaart had ook minder volume te vervoeren. De omzet daalde met ruim 5 procent.