AMSTERDAM - Pensioenfondsen die per april korten op de pensioenuitkeringen moeten dat mogelijk in 2014 opnieuw doen. 

Dat zeggen actuarissen in NRC Handelsblad van woensdag.

Of een fonds moet korten hangt af van de dekkingsgraad, de verhouding tussen het vermogen en de toekomstige verplichtingen, per 1 januari. Die percentages worden de komende maanden per fonds bekendgemaakt.

Dekkingsgraad

Volgens de Pensioenthermometer van Aon Hewitt lag de gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen eind december op 102 procent.

Bij een dekkingsgraad van 100 procent kan een pensioenfonds in principe aan alle opgebouwde verplichtingen voldoen, maar volgens de wet moeten de pensioenfondsen ook over buffers beschikken zodat ze onvoorziene klappen kunnen opvangen. De wettelijke dekkingsgraad bedraagt daarom 105 procent.

Rekenrente

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid presenteerde in september een pakket soepelere regels om pensioenfondsen meer lucht te geven.

Een van de maatregelen is een gunstigere rekenrente, wat een positieve invloed heeft op de dekkingsgraad van een fonds.

Daardoor zal er minder snel gekort hoeven te worden op de pensioenen. Volgens Aon Hewitt heeft de nieuwe rekenrente de rentedaling van vorig jaar grotendeels gecompenseerd.

Herstelpad

Het Financieele Dagblad meldde vorige week dat de gemiddelde dekkingsgraad van de zestig probleemfondsen eind november op 96 procent lag. Dat was vijf procentpunt achter het 'herstelpad' dat is afgesproken met De Nederlandsche Bank.

Actuarissen rekenen risico's door voor fondsen. De Nederlandsche Bank komt later deze maand met actuele gemiddelde cijfers over de pensioenfondsen.

Lees meer over de dekkingsgraden pensioenfondsen