AMSTERDAM - Er zijn meer soorten winkels bijgekomen in winkelcentra. Eind 2012 had een gemiddeld centrum 63,3 winkelsoorten, 1,5 meer dan eind 2008.

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

Volgens de onderzoekers wordt met de stijging een dalende trend doorbroken. In 2004 hadden winkelcentra nog gemiddeld 64,8 verschillende soorten winkels.

Eind 2012 waren er in de grootste 15 winkelcentra vooral detailhandelaren bijgekomen die woningtextiel en niet-elektrische huishoudelijke artikelen verkochten.

Verder werden er nieuwe winkels in natuurvoeding en groente en fruit opgezet. Warenhuizen in onder andere watersportartikelen, witgoed en verf(waren) vertrokken juist.

Haarlem

Het winkelcentrum van Haarlem heeft met 68 verschillende winkelsoorten het meest gevarieerde winkelcentrum van Nederland. De binnensteden van Apeldoorn en Middelburg staan met respectievelijk 67 en 66 verschillende soorten zaken op de tweede en derde plaats.

In 2008 stond Haarlem nog op de tweede plek. Het centrum van Nijmegen, dat in 2008 nog op een eerste plek stond, is nu afgezakt naar plek zes.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen