WASHINGTON - De kans dat het Huis van Afgevaardigden dinsdag voor het begrotingsakkoord gaat stemmen, lijkt in de loop van de dag steeds kleiner te worden.

De leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, Eric Cantor, liet na een ontmoeting met zijn directe collega's weten de begrotingsdeal niet te kunnen steunen.

Cantor wil, evenals andere Republikeinen in het Huis, dat de afspraken die al wel door de Senaat zijn goedgekeurd, worden aangepast.

De Republikeinen zijn ontevreden omdat naar hun mening de overheidsuitgaven nauwelijks worden ingeperkt, terwijl er wel sprake is van forse belastingverhogingen.

Aangepast

Het is nu nog onduidelijk of er nu dinsdag nog zal worden gestemd over het begrotingsakkoord zoals dat maandag kort voor de jaarwisseling door president Barack Obama en de Republikeinse leiders uit de Senaat is gesloten. Mogelijk komt er geen stemming maar wordt de deal naar de Senaat teruggestuurd om te worden aangepast.

De Amerikaanse Senaat zal een aangepaste wet echter niet accepteren, zo vertelt een bron binnen de Democratische partij aan persbureau Reuters

De Republikeinse fractie van het Huis van Afgevaardigden komt na middernacht Nederlandse tijd bijeen om verder over de zaak te praten. Het is nog onduidelijk hoe het nu verder moet met het akkoord en of er in het Huis nog zal worden gestemd over de overeenkomst.

Fiscal cliff

President Obama riep de leden van het Huis van Afgevaardigden eerder op de begrotingsdeal dinsdag goed te keuren. De maatregelen moeten voorkomen dat de Verenigde Staten verder richting de zogenoemde fiscal cliff afglijden.

Als de afspraken over de staatsfinanciën niet voor woensdagochtend door het Huis van Afgevaardigden komen, zullen aandelenbeurzen wereldwijd een negatieve reactie laten zien, is de verwachting.

Belastingdruk

Ruim driekwart van de Amerikanen gaat meer belasting betalen door het begrotingsakkoord dat maandag door het Witte Huis en de Republikeinen is gesloten.

De belastingdruk neemt vooral toe, omdat een korting op loonbelasting gaat verlopen. Dat blijkt uit een berekening van het onpartijdige centrum voor Belastingbeleid (Tax Policy Center) in Washington.

Vooral werkende mensen in de hoogste inkomenscategorie gaan meer afdragen, ook op dividend en vastgoed. Volgens het centrum zullen de mensen met inkomens boven de 506.210 dollar, een procent van de belastingbetalers, gemiddeld 73.633 dollar meer belasting gaan betalen.

Tarieven

Dat gebeurt onder meer ook omdat er meer zal moeten worden afgedragen over inkomsten uit beleggingen, dividend en vastgoed. Ook hier geldt dat de mensen met de hoogste inkomens meer afdragen. Iemand die boven de 2,7 miljoen dollar verdient, gaat gemiddeld bijna 445.000 dollar meer belasting betalen.

De maatregelen waarover het Witte Huis een akkoord heeft bereikt, voorzien in een verhoging van de het hoogste belastingtarief van 35 procent tot 39,6 procent.

Dat tarief gaan gelden voor alleenstaanden met een inkomen boven de 400.000 dollar en stellen met een gezamenlijk inkomen van boven de 450.000 dollar.