WASHINGTON - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden moet zonder veranderingen aan te brengen het akkoord over de begroting dinsdag al aannemen.

Dat zei het Republikeinse lid van het Huis van Afgevaardigden Tom Cole. ''Wij moeten dit nu aannemen. Wij kennen de belangrijkste details en het is erg belangrijk om dit voor de opening van de beurzen (op woensdag) af te handelen.''

Eerder zei de leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden Eric Cantor echter dat er nog geen beslissing was genomen of er dinsdag al een stemming over de begrotingsdeal zou komen.

Het Huis van Afgevaardigden komt om 18.00 uur Nederlandse tijd bijeen om over de afspraken die al door de Senaat zijn aangenomen, te praten.

Gesloten

Kort voor de vergadering praat de Amerikaanse vice-president Joe Biden nog de Democraten uit het Huis bij over de begrotingsdeal die maandag ter elfder ure is gesloten.

De Democraten vormen een minderheid in het Huis van Afgevaardigden. President Barack Obama heeft alle betrokkenen opgeroepen de begrotingsmaatregelen die de zogenoemde 'fiscal cliff'' moeten opheffen, snel aan te nemen.

Belasting

Ruim driekwart van de Amerikanen gaat meer belasting betalen door het begrotingsakkoord. De belastingdruk neemt vooral toe, omdat een korting op loonbelasting gaat verlopen.

Dat blijkt uit een berekening van het onpartijdige centrum voor Belastingbeleid (Tax Policy Center) in Washington.

Vooral werkende mensen in de hoogste inkomenscategorie gaan meer afdragen, ook op dividend en vastgoed. Volgens het centrum zullen de mensen met inkomens boven de 506.210 dollar, een procent van de belastingbetalers, gemiddeld 73.633 dollar meer belasting gaan betalen.

Vijf vragen over de 'fiscal cliff'