WASHINGTON - De Amerikaanse Senaat heeft in de nacht van maandag op dinsdag (lokale tijd) ingestemd met een akkoord over de staatsfinanciën. 

Het Huis van Afgevaardigden stemt later over de begrotingsmaatregelen. De belangrijke deadline van 1 januari waarin er in het Congres overeenstemming zou moeten zijn, is daarmee echter niet bereikt.

Er treden nu automatisch bezuinigingsmaatregelen en belastingverhogingen met een omvang van 600 miljard dollar in werking. Er is echter nog tijd om de fiscal cliff, die de economie enorme schade zou berokkenen, af te wenden. De financiële markten en bedrijven liggen stil vanwege nieuwjaar en het Amerikaanse Congres kan de maatregelen die ingaan nog ongedaan maken.

Het akkoord werd in de Senaat goedgekeurd met 89 stemmen voor en 8 tegen.

Afgevaardigden

Het Huis van Afgevaardigden stemt waarschijnlijk later op dinsdag over de plannen, maar deskundigen stelden dat er waarschijnlijk wel een positief oordeel over zal volgen nu de Senaat goedkeuring heeft gegeven.

De Republikein John Boehner, die de scepter zwaait in het Huis van Afgevaardigden, heeft al een schot voor de boeg gegeven door te zeggen dat het Huis de deal ''zal overwegen'' als ook de Senaat akkoord is.

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama riep het Huis van Afgevaardigden op zo snel mogelijk in te stemmen met het akkoord.

Hij zei dat dat ''de juiste keuze zou zijn voor het land''. Volgens de president zorgt het akkoord ervoor dat vooruitgang wordt geboekt bij het terugdringen van de tekorten, maar is er nog wel meer werk te doen.

Compromis

Met het nu bereikte compromis komt er onder meer 2 maanden uitstel van automatische besparingsmaatregelen die op 1 januari in werking zouden treden. Gezinnen met een inkomen van boven de 450.000 dollar gaan meer belasting betalen.

Dat betekent dat de hoge inkomens voor het eerst sinds het tijdperk van president Bill Clinton weer meer belasting gaan betalen, namelijk 39,6 procent.

Vijf vragen over de 'fiscal cliff'