WASHINGTON - De Verenigde Staten gaan officieel over de rand van het begrotingsravijn; de zogeheten fiscal cliff.

Democraten en Republikeinen konden maandag nog niet tot een compromis komen over de aanpak van de staatsfinanciën.

Hierdoor treden vanaf dinsdag 1 januari automatisch belastingverhogingen en bezuinigingen in werking, hoewel die niet meteen definitief zijn.

Lange tijd leek het er op dat er op de valreep toch een deal zou komen. Republikeinen en Democraten in de Senaat hadden overeenstemming bereikt over een belastingverhoging voor gezinnen met een inkomen van meer dan 450.000 dollar.

Ook president Barack Obama zei dat een akkoord in zicht was. Over bezuinigingen op staatsuitgaven werd nog onderhandeld.

Geen stemming

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden liet echter weten in geen geval nog over een compromis te stemmen. Volgens Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden kwam het compromis dat in de maak was in de Senaat te laat.

''We willen dat de leden het lezen, voordat ze erover stemmen''. De Senaat en het Huis van Afgevaardigden vormen samen het Amerikaanse Congres. In beide kamers moet overeenstemming zijn.

Negatieve gevolgen

Een uitstel van de stemming zou niet direct negatieve gevolgen hebben, omdat de financiële markten op de eerste dag van het nieuwe jaar gesloten zijn. Dat geeft de partijen een extra dag om verder te onderhandelen.

Het Amerikaanse Congres kan bovendien wetgeving aannemen die de in gang gezette bezuinigingen en belastingverhogingen ongedaan maakt.

De onderhandelingen gaan ondertussen door, meldden beide partijen. De politici van het Congres zijn opgeroepen in de buurt te blijven voor de gesprekken op Nieuwjaarsdag. De Senaat doet maandag mogelijk nog wel een poging om te stemmen over de plannen die nu in de pijplijn zitten.

Uitstel

Een mogelijk akkoord tussen de Democraten en Republikeinen in de Amerikaanse Senaat over de zogeheten fiscal cliff omvat een uitstel van twee maanden van de automatische besparingsmaatregelen die op 1 januari in werking treden. Dat heeft de Republikeinse senator John McCain maandag gezegd.

Om dat mogelijk te maken zijn wel extra miljardenbezuinigingen nodig die het uitstel bekostigen. Het voorstel houdt ook in dat sociale voorzieningen voor werklozen met een jaar worden verlengd. Eerder werd al bekend dat Republikeinen en Democraten in de Senaat overeenstemming hebben bereikt over een belastingverhoging voor gezinnen met een inkomen van meer dan 450.000 dollar.

Het is niet zeker of een dergelijk compromis maandag al in stemming wordt gebracht in de Senaat. Enkele Republikeinen hebben echter laten weten dit volgens hen waarschijnlijk is. Het Huis van Afgevaardigden moet zich daarna nog over de voorstellen buigen. Dat zal niet eerder dan dinsdag gebeuren.

Lees ook: Vijf vragen over de fiscal cliff