WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag gezegd dat een akkoord dat de zogeheten fiscal cliff moet afwenden in zicht is, maar dat het nog niet zo ver is.

Obama zei dat tijdens een persconferentie. Volgens de president kan het ''tot de laatste seconde'' duren voordat de deal tussen Republikeinen en Democraten rond is.

Volgens Obama zal het akkoord niet zo allesomvattend zijn als hij had gehoopt. Het is het begin van een oplossing voor de Amerikaanse budgettaire problemen, maar meer stappen zijn hierna nodig, aldus de president.

Belasting

Eerder lekte uit dat Republikeinen en Democraten overeenstemming hebben bereikt dat Amerikaanse gezinnen met een inkomen boven 450.000 dollar per jaar vanaf volgend jaar meer belasting gaan betalen.

Over bezuinigingen van vele miljarden op verschillende terreinen zou nog worden gesproken. De Democraten zouden proberen hier een jaar uitstel voor te krijgen, terwijl de Republikeinen dit sneller willen.

Belastingkwesties

De Republikeinse leider in de Amerikaanse Senaat bevestigde even later Obama's woorden. Volgens Mitch McConnell is overeenstemming bereikt over ''alle belastingkwesties''.

McConnell zei dat de gesprekken met vicepresident Joe Biden ''succesvol'' zijn geweest en beaamde dat een akkoord erg dichtbij is, maar dat over bezuinigingen nog wordt gepraat.

Zonder compromis zouden na de jaarwisseling automatisch zware besparingsmaatregelen in werking treden, de fiscal cliff. Die zouden de herstellende Amerikaanse economie schaden, zeggen economen.

Lees ook: Vijf vragen over de fiscal cliff