AMSTERDAM - Het ministerie van VROM heeft een uitgebreide inspectie ingesteld naar fraude met zonnepanelen en boilers. De inspecteurs gaan langs de deuren van mensen die subsidie hebben ontvangen. Men wil controleren of de energiebesparende maatregelen wel echt worden geïnstalleerd en gebruikt. Dat bericht het Algemeen Dagblad.

In de maand voordat de subsidieregeling werd afgeschaft, ontving het ministerie ruim 60.000 aanvragen. Het beschikbare budget wordt door het hoge aantal aanvragen met 100 miljoen euro overschreden. Het oorspronkelijke budget lag op 76 miljoen.

Inspecteurs van het ministerie, een 25-tal, trekt een kleine drie weken door Nederland om de aanvragen te controleren. Er worden door deze inspecteurs regelmatig woningen aangetroffen waar de zonnepanelen niet binnen de verplichte 13 weken zijn geïnstalleerd. De installatiebedrijven blijken mee te werken aan de fraude door de benodigde informatie te vervalsen. Volgens H. Gommer, een onafhankelijk adviseur voor woningcorporaties, vindt het aanvragen van subsidie zo ingewikkeld dat 'de overheid bijna vraagt om fraude'. Volgens hem zijn bij het misbruik ook grote energiebedrijven betrokken.