WASHINGTON - De Democraten zijn bereid om belastingverhogingen te beperken tot een kleinere groep Amerikanen dan ze eerder voor ogen stond.

Dat meldde de Amerikaanse krant The Washington Post maandag op basis van een onderhandelingsvoorstel van de partij van president Barack Obama.

De Democraten zouden bereid zijn de belastingen alleen te verhogen voor Amerikanen met een jaarsalaris van meer dan 450.000 dollar.

Eerder gaf Obama aan huidige belastingvoordelen alleen te willen behouden voor gezinnen met een inkomen van maximaal 250.000 dollar per jaar. Volgens de krant zetten de Republikeinen in op hogere belastingen vanaf 550.000 dollar per jaar.

Uitstel bezuinigingen

In ruil voor de inperking van de belastingverhoging zouden Democraten bezuinigingen die voor 2013 gepland staan, willen uitstellen tot 2015. Daarnaast willen ze aflopende werkloosheidsuitkeringen verlengen en stellen ze voor landbouwsubsidies en betalingen aan doktoren te laten doorlopen.

De voorstellen maken deel uit van de pogingen om de 'fiscal cliff' te omzeilen. Als de Democraten en Republikeinen er maandag voor middernacht niet in slagen een compromis te sluiten, gaan de belastingtarieven voor bijna alle Amerikanen omhoog en treedt een reeks bezuinigingen in werking.

Die maatregelen samen leiden naar verwachting tot een krimp van de Amerikaanse economie.

Positief

Diverse Amerikaanse politici hebben zich maandag voorzichtig positief uitgelaten over de begrotingsonderhandelingen. Uiterlijk middernacht (lokale tijd) moet er een akkoord worden bereikt om te voorkomen dat er voor honderden miljarden dollar aan bezuinigingen en salarisverhogingen in werking treden.

Ongeveer een uur nadat de onderhandelingen werden hervat zei de Democratische senator Max Baucus, die voorzitter is van de Finance Committee, ervan overtuigd te zijn dat er een akkoord in de maak is.

Hoopvol

Afgevaardigde Chris Van Hollen, die de staat Maryland vertegenwoordigt, schatte de kans op een akkoord eerder op de dag ''op meer dan 50 procent'', maar dan moet er volgens hem ''wel een heleboel goed gaan''.

Van Hollen is de hoogste Democraat in het zogeheten House Budget Committee. De Republikein John Boehner, die de scepter zwaait in het Huis van Afgevaardigden, zei dat het Huis niet in actie komt tenzij de Senaat met een voorstel komt.

Harry Reid, de voorzitter van de Democraten in de Senaat, zei tegen persbureau Bloomberg ''hoopvol'' te zijn. ''Er wordt vooruitgang geboekt. We zijn er nog niet, maar ik hoop echt dat we eruit komen.''

McConnell

Mitch McConnell, Reids Republikeinse tegenhanger, sprak eerder op de dag met vicepresident Joe Biden, maar gaf geen indicatie over het verloop van die ontmoeting.

Zondag liepen onderhandelingen tussen Reid en McConnell op niets uit. Reid zei toen dat beide kampen op belangrijke punten nog ver uit elkaar lagen. McConnell stelde juist dat er geen onoverbrugbare geschilpunten waren.

Lees ook: Vijf vragen over de fiscal cliff