AMSTERDAM - Het aantal Nederlanders dat vuurwerk heeft gekocht, ligt dit jaar naar schatting lager dan vorig jaar.
Mensen die wel rotjes, fakkels of pijlen aanschaffen, geven daar nu wel iets meer geld aan uit, namelijk 47 euro tegenover 45 euro vorig jaar.
Dat blijkt uit een maandag gepubliceerde online-enquête van het economisch bureau van ING.
Bijna 84 procent van de ruim 68.000 ondervraagden besteedt geen geld aan vuurwerk. In 2011 was dat ietsje minder: 81 procent.
Vuurwerk
''Sommigen vinden het onder de huidige economische omstandigheden zonde van het geld, anderen mogen geen vuurwerk kopen omdat zij daarvoor ouder dan 16 moeten zijn."
"Wellicht dat veel mensen ervoor kiezen samen van hun vuurwerk te genieten, in plaats dat iedereen voor zich koopt'', aldus een econoom van ING.
Daling
Eerder kwam onderzoeksbureau Q&A door middel van een studie onder 1600 respondenten met een vergelijkbare conclusie.
''De hoeveelheid mensen die vuurwerk koopt, loopt al langer terug. Het is daarom moeilijk te zeggen of deze daling door de crisis komt'', legde een woordvoerder toen uit.
Evenveel
Volgens de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) is dit jaar wel evenveel vuurwerk over de toonbank gegaan als vorig jaar. De vereniging baseert zijn conclusie op de verkopen bij een aantal grote importeurs.
Dat betekent dat met deze oud en nieuw weer voor naar schatting 70 miljoen euro aan rotjes, pijlen en ander knalwerk de lucht in gaat.
Volgens voorzitter Leo Groeneveld van BPN is het aandeel van het siervuurwerk in de verkoop opnieuw groter geworden. Dit jaar was dat 80 procent, tegenover 20 procent knalvuurwerk. Pakweg 10 jaar geleden was dat nog fiftyfifty.
Aankoop
Groeneveld zegt dat dit jaar meer mensen vuurwerk hebben gekocht, maar dat per aankoop wat minder is besteed. Hij weerspreekt daarmee cijfers van een online-enquête van het economisch bureau van ING waaruit juist bleek dat minder mensen meer hadden uitgegeven.
De belangenvereniging had gehoopt dat dit jaar voor 75 miljoen zou worden verkocht, maar dat is niet gebeurd. ''Aan de andere kant lijkt de verkoop zich te stabiliseren'', aldus de voorzitter. Topjaar was 2009, toen het bedrag van 76 miljoen euro werd bereikt. ''Vuurwerk is duidelijk een traditie die we erin moeten houden’’, vindt Groeneveld.
Klachten
In reactie op de bijna 70.000 klachten die het meldpunt vuurwerkoverlast.nl maandagmiddag al had binnengekregen, zegt hij te vermoeden dat dit veel illegaal vuurwerk betreft of legaal vuurwerk dat te vroeg is afgestoken.
Vuurwerk mag maandag, oudejaarsdag, vanaf 10.00 uur worden afgestoken. Nieuwjaarsdag 02.00 uur moet de rust zijn weergekeerd.