AMSTERDAM - Het aantal Nederlanders dat vuurwerk heeft gekocht, ligt dit jaar naar schatting lager dan vorig jaar.

Mensen die wel rotjes, fakkels of pijlen aanschaffen, geven daar nu wel iets meer geld aan uit, namelijk 47 euro tegenover 45 euro vorig jaar.

Dat blijkt uit een maandag gepubliceerde online-enquête van het economisch bureau van ING.

Bijna 84 procent van de ruim 68.000 ondervraagden besteedt geen geld aan vuurwerk. In 2011 was dat ietsje minder: 81 procent.

Vuurwerk

''Sommigen vinden het onder de huidige economische omstandigheden zonde van het geld, anderen mogen geen vuurwerk kopen omdat zij daarvoor ouder dan 16 moeten zijn."

"Wellicht dat veel mensen ervoor kiezen samen van hun vuurwerk te genieten, in plaats dat iedereen voor zich koopt'', aldus een econoom van ING.

Daling

Eerder kwam onderzoeksbureau Q&A door middel van een studie onder 1600 respondenten met een vergelijkbare conclusie.

''De hoeveelheid mensen die vuurwerk koopt, loopt al langer terug. Het is daarom moeilijk te zeggen of deze daling door de crisis komt'', legde een woordvoerder toen uit.

Evenveel

Volgens de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) is dit jaar wel evenveel vuurwerk over de toonbank gegaan als vorig jaar. De vereniging baseert zijn conclusie op de verkopen bij een aantal grote importeurs.

Dat betekent dat met deze oud en nieuw weer voor naar schatting 70 miljoen euro aan rotjes, pijlen en ander knalwerk de lucht in gaat.

Volgens voorzitter Leo Groeneveld van BPN is het aandeel van het siervuurwerk in de verkoop opnieuw groter geworden. Dit jaar was dat 80 procent, tegenover 20 procent knalvuurwerk. Pakweg 10 jaar geleden was dat nog fiftyfifty.

Aankoop

Groeneveld zegt dat dit jaar meer mensen vuurwerk hebben gekocht, maar dat per aankoop wat minder is besteed. Hij weerspreekt daarmee cijfers van een online-enquête van het economisch bureau van ING waaruit juist bleek dat minder mensen meer hadden uitgegeven.

De belangenvereniging had gehoopt dat dit jaar voor 75 miljoen zou worden verkocht, maar dat is niet gebeurd. ''Aan de andere kant lijkt de verkoop zich te stabiliseren'', aldus de voorzitter. Topjaar was 2009, toen het bedrag van 76 miljoen euro werd bereikt. ''Vuurwerk is duidelijk een traditie die we erin moeten houden’’, vindt Groeneveld.

Klachten

In reactie op de bijna 70.000 klachten die het meldpunt vuurwerkoverlast.nl maandagmiddag al had binnengekregen, zegt hij te vermoeden dat dit veel illegaal vuurwerk betreft of legaal vuurwerk dat te vroeg is afgestoken.

Vuurwerk mag maandag, oudejaarsdag, vanaf 10.00 uur worden afgestoken. Nieuwjaarsdag 02.00 uur moet de rust zijn weergekeerd.

Oud & Nieuw in Nederland

Het vuurwerk bij de Erasmusbrug tijdens de Rotterdamse jaarwisseling. © ANP
Op het Scheveningse strand wordt het nieuwe jaar gevierd met een enorm vreugdevuur. © ANP
De Utrechtse binnenstad wordt tijdens de jaarwisseling omgeven door vuurwerk. © ANP
Vuurwerk tijdens de Amsterdamse jaarwisseling bij het Scheepvaartmuseum op het Oosterdok. © ANP
Een opa houdt een paraplu omhoog voor zijn kleindochter als zij op het Scheveningse strand naar het vreugdevuur kijken. © ANP
Een man in Scheveningen vuurt vuurwerk af. © ANP
Feestvierders drinken champagne in de regen tijdens de Amsterdamse jaarwisseling bij het Scheepvaartmuseum op het Oosterdok. © ANP
Een verlaten fles champagne bij de Rotterdamse jaarwisseling bij de Erasmusbrug. © ANP
Carbidschieten in Silvolde. © ANP
Carbidschieten is een oud gebruik waarbij met behulp van een brok carbid en een sterke melkbus flinke knallen worden veroorzaakt die boze geesten voor het nieuwe jaar moeten verjagen. © ANP
De opbouw van het oudejaarsfeest bij het Scheepsvaartmuseum op het Oosterdok in Amterdam. © ANP
Het aantal Nederlanders dat vuurwerk heeft gekocht, ligt dit jaar naar schatting lager dan vorig jaar. © ANP
Jongeren in Vlaardingen stapelen pallets en kerstbomen op voor de opbouw van een vreugdevuur dat tijdens de jaarwisseling ontstoken zal worden. © ANP
Het jaarlijkse carbidschieten op Oudjaarsdag in Huissen. Op de voorgrond het grootste kanon 'Tsjernobyl'. © NU.nl/dennis soser
De Utrechtse binnenstad wordt tijdens de jaarwisseling omgeven door vuurwerk. © ANP