BERLIJN - Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel is de eurocrisisis nog lang niet voorbij, ook al beginnen de hervormingsmaatregelen vrucht te dragen.

Dat zegt Merkel in haar nieuwjaarstoespraak, die maandagavond wordt uitgezonden.

"De economische omstandigheden zullen volgend jaar niet makkelijker, maar moeilijker zijn'', zegt Merkel. "Maar dat moet ons niet terneergeslagen maken, we moeten ons er juist door laten aanmoedigen.'' Zij wees op enkele lichtpunten in de Duitse economie. Zo is de werkloosheid gedaald tot het laagste niveau sinds de Duitse hereniging in 1990 en is het aantal banen in ruim 20 jaar niet zo hoog geweest.

Merkel vraagt de Duitsers geduld te hebben, ook al sleept de crisis zich al 3 jaar voort. "We moeten de juiste balans vinden tussen onze welvaart en onze solidariteit.''

Merkel, die na de verkiezingen voor de Bondsdag in het najaar voor de derde keer bondskanselier hoopt te worden, sprak indirect minister Wolfgang Schäuble van Financiën tegen. Die zei enkele dagen geleden in een kranteninterview dat het ergste van de crisis voorbij is.

Dit gaf ook Jens Weidmann, directeur van de Duitse bank, aan dat de crisis niet voorbij was. Hij waarschuwde voor 'crisisoptimisme'.

Alles over de schuldencrisis