WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama heeft de politieke leiders in het Congres opgeroepen in ieder geval te voorkomen dat de middenklasse vanaf 1 januari meer belasting moet gaan betalen als gevolg van de 'fiscal cliff'.

Hij deed dat zondag in het NBC-televisieprogramma Meet the Press.

Obama waarschuwde dat de schadelijke gevolgen op de financiële markten groot zullen zijn als er niet uiterlijk maandag een begrotingsdeal komt. In dat geval vervalt op 1 januari een groot aantal belastingvoordelen voor Amerikanen met een modaal tot hoog inkomen.

Ook treden automatisch zware bezuinigingen in werking.

Topprioriteit

De president hoopt dat politici uit beide kampen zich realiseren dat ''het onze topprioriteit moet zijn om ervoor te zorgen dat de belastingen van gezinnen uit de middenklasse niet omhoog gaan'' . Dat zou de economie ernstig schaden, benadrukte hij.

''Wij kunnen dat voor elkaar krijgen'', zei Obama. ''Democraten en Republikeinen zeggen allebei dat zij niet willen dat de belastingen op middeninkomens stijgen. Dat is iets waar wij het over eens zijn.''

Hij zei dat de ergste gevolgen van de fiscal cliff worden voorkomen als de twee kampen in elk geval daarover een akkoord sluiten.

Kopstukken

Vrijdag had Obama zelf overleg met de belangrijkste kopstukken van de Democraten en Republikeinen in het Congres. Na afloop daarvan was hij naar eigen zeggen voorzichtig optimistisch, maar tegen Meet the Press ze hij dat nadien geen concrete vooruitgang meer is geboekt.

Zondag om 18.30 uur (plaatselijke tijd) komt het Huis van Afgevaardigden, dat teruggeroepen is van reces, in een speciale zitting bijeen. Geprobeerd zal worden de patstelling te doorbreken.

Ook in de Senaat wordt nog volop gepraat. Een eventueel compromis moet door beide kamers van het parlement worden gesteund.