AMSTERDAM - Het Franse Constitutioneel Gerechtshof keurt de invoering van een belastingtarief van 75 procent op inkomens boven 1 miljoen euro af.

Dat heeft het hof, dat wetten aan de grondwet toetst, zaterdag bekendgemaakt. Het hof vindt de manier waarop de heffing wordt ingevoerd, niet eerlijk, omdat verschillende huishoudens er op een verschillende manier door worden getroffen.

De socialistische regering in Parijs wilde de superheffing volgend jaar laten ingaan. Zo zouden de superrijken extra meebetalen aan de noodzakelijke terugbrenging van het overheidstekort. Ondertussen neemt de impopulariteit van Hollande toe als gevolg van stijgende werkloosheid.

Nieuw voorstel

De Franse regering kondigde zaterdag meteen aan met een nieuw voorstel te zullen komen voor een superheffing. Dat voorstel wordt onderdeel van een nieuwe begrotingswet, aldus een verklaring van premier Jean-Marc Ayrault.

Hoewel de heffing voornamelijk een symbolische waarde had en er slechts enkele duizenden mensen door getroffen zouden worden, reageerden buitenlandse investeerders en rijke Fransen woedend.

Een van hen was de acteur Gérard Depardieu, die een huis net over de grens in België heeft gekocht. Hij kondigde aan zijn Franse paspoort in te leveren. De regering had de opbrengst geschat op ongeveer 300 miljoen euro per jaar.