WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag geen nieuwe voorstellen op tafel gelegd om de begrotingscrisis in de Verenigde Staten op te lossen. Wel is de president 'redelijk optimistisch' over het vinden van een oplossing.

Hij houdt vast aan zijn eerdere plannen. Dat meldden bronnen rond de besprekingen in het Witte Huis.

Obama wil nog steeds de belastingen op inkomens vanaf 250.000 dollar verhogen en de werkloosheidsuitkeringen verlengen, aldus de ingewijden. Hij zou de leden van het Congres gaan vragen wat ze zullen steunen om de 'fiscal cliff' te voorkomen.

Als er geen tegenvoorstel komt, wil Obama zijn plannen voorleggen in het Congres voor stemming. Hij zou van mening zijn dat de meeste leden van het Congres ermee zullen instemmen.

Optimistisch

Obama is ''redelijk optimistisch'' dat er nog voor het einde van het jaar een begrotingsakkoord is. Dat zei hij vrijdagavond na overleg met de Democratische en Republikeinse leiders.

Obama zei dat de bal nu bij hen ligt om een deal te bespreken waardoor de zogeheten fiscal cliff van lastenverzwaringen en bezuinigingen voorkomen kan worden. ''Het uur van onmiddellijke actie is aangebroken'', aldus de president. ''Het Amerikaanse volk volgt wat we hier doen. Hun geduld begint duidelijk op te raken.''

Obama benadrukte dat de middeninkomens er niet op achteruit moeten gaan. Ook moeten de uitkeringen voor 2 miljoen werklozen overeind blijven.

Bijeenkomst

Bij de bijeenkomst waren de Democratische en Republikeinse leiders in de Senaat, Harry Reid en Mitch McConnell aanwezig, en de leiders van de twee partijen in het Huis van Afgevaardigden, John Boehner en Nancy Pelosi.

Ook vicepresident Joe Biden en minister van Financiën Timothy Geithner waren erbij. Het is voor het eerst sinds november dat deze groep bijeenkomt.

Reid en McConnell wilden na afloop van de besprekingen alleen kwijt dat ze ''een goede bijeenkomst'' hadden op het Witte Huis. Reid voegde er aan toe dat het ''nog niet zo makkelijk'' is met een oplossing voor de fiscal cliff te komen. ''We hebben met grote cijfers te maken.''

Bezuinigingen

Zondag komen de leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden terug van reces voor overleg. Maandag moet een compromis zijn bereikt, zowel in het Huis als in de Senaat, anders treden automatisch bezuinigingen en belastingverhogingen in werking die de economie ernstig kunnen schaden.

Alles over de schuldencrisis

Vijf vragen over de 'fiscal cliff'