WASHINGTON - De dreiging van een grote staking bij havens aan de Amerikaanse oostkust is vrijdag afgewend dankzij een voorlopige deal tussen de vakbond voor havenwerkers en de scheepvaartbedrijven over een nieuw loonakkoord.

Een staking in de havens zou ernstige gevolgen kunnen hebben voor de Amerikaanse economie.

De vakbond dreigde dat 14.500 leden in vijftien belangrijke havens aan de hele Amerikaanse oostkust vanaf zondag het werk zouden stilleggen als er geen nieuw loonakkoord zou komen.

De bond en een alliantie van havenbedrijven en rederijen hebben maandenlang overlegd, maar pas na bemiddeling van de Amerikaanse overheid werd een voorlopige deal bereikt.

Heet hangijzer

De partijen hebben afgesproken om het huidige contract met dertig dagen te verlengen en in de tussentijd de details af te ronden. Vooral de premies die worden betaald voor de verwerking van containers was een heet hangijzer, maar daar is nu een principeovereenkomst over gesloten.

Die premie werd ooit ingesteld om te compenseren voor loonverlies door de overstap op containers. Daarbij is minder mankracht nodig. Volgens de havenbedrijven zorgt die premie echter voor hoge kosten.