AMSTERDAM - Tweehonderd stewards en stewardessen van Martinair hebben hun nieuwe werkgever KLM voor de rechter gedaagd.

Het cabinepersoneel van de overgenomen maatschappij beklaagt zich over de achterstelling in arbeidsvoorwaarden, meldt Stichting Cabinebelangen vrijdag.

De passagiersdiensten van Martinair zijn sinds vorig jaar overgegaan naar KLM. Daarbij zijn 440 stewards en stewardessen meegegaan, volgens de stichting met sterk versoberde arbeidsvoorwaarden en 'onder aan de carrièreladder'. Volgens Cabinebelangen is dat gedaan onder druk van de Vakbond voor Nederlands Cabinepersoneel (VNC) om KLM-personeel te beschermen.

Volwaardig

De stichting wil via de rechter afdwingen dat het voormalige Martinair-personeel weer als volwaardig wordt behandeld, 'waarbij recht wordt gedaan aan hun eerdere positie en ervaring'.

Cabinebelangen dient hier naar eigen zeggen ook het KLM-personeel mee. "De wijze waarop Air France-KLM nu vorm krijgt lijkt erg op de KLM-Martinair-constructie", signaleert bestuurslid Angelique Bronneberg. "Het zal toch niet zo zijn dat straks het volledige KLM-cabinekorps onder aan de ladder bij Air France moet beginnen?"