AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs was donderdagochtend positief gestemd. Net als elders in Europa bleken hernieuwde aanwijzingen dat de Amerikaanse economie het ergste achte de rug heeft, de koersen goed te doen.

Bekijk video

De AEX-index telde na een uurtje handel vrijwel alleen maar stijgers. Slechts twee fondsen stonden op een klein verlies. De graadmeter van de Amsterdamse beurs noteerde een winst van 1,7 procent op 521,95 punten.

Veel bedrijven kwamen met jaarcijfers. Zo presenteerde Numico een nettowinststijging van 20 procent, een bevestiging van de eerder uitgegeven voorlopige cijfers. De koers van de voedingsmiddelenfabrikant steeg met 7,5 procent naar 28,74 euro. Daarmee was ze koploper van de AEX-index. Andere hoofdfondsen die met cijfers kwamen waren Van der Moolen (ruim 3 procent erbij) en Ahold (plus 2,9 procent).

Laurus

Midkapper Laurus herstelde zich enigszins na het dramatische koersverlies van woensdag. Het nieuws dat het Franse supermarktconcern Casino een groot deel van de aandelen in handen krijgt, deed het fonds goed. Met een stijging van 12,6 procent, kost een aandeel Laurus 2,14 euro.

Midkap

De MidKap-index stond na een uur handel 4,07 punten, 0,8 procent hoger op 506,32 punten.

Het Damrak presteerde in lijn met de andere Europese beurzen. Frankfurt liet een winst zien van 1,5 procent, Parijs ging zelfs ,7 procent omhoog. Londen bleef iets achter, met een toename van ,8 procent.

/ECONOMIELaurus op randje van de afgrond